keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Gluteenitonta hyvvee ja jouluhommia


Ajoittain tulee näitä erityisruokavaliohommia eteen. Viime viikolla leivottiin gluteenitonta, tässäpä muutamia ohjeita gluteenittomaan jouluun. Omasta mielestä makukin oli kohdillaan!

TATTARIPIPARIT

150 g  margariinia
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1/2 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
2 munaa
1,5 tl leivinjauhetta
7 dl tattarijauhoa

Keitä siirappi ja mausteet. Jäähdytä. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon siirappi. Lisää joukkoon munat ja jauhot, joissa leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna levätä yön yli ennen leipomista. Leivo pipareiksi tattarijauhoa, gluteenitonta jauhoseosta tai perunajauhoa apuna käyttäen.


 PEHMEÄ PIPARKAKKU
(gluteeniton ja maidoton)
100 g  margariinia
2,5 dl fariinisokeria
3 munaa
4 dl hienoa jauhoseosta
20 g piparkakkumaustetta
1 tl leivinjauhetta
2 dl vettä
4 rkl puolukkasurvosta
Vatkaa margariini ja fariinisokeri vaahdoksi. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet taikinaan varovasti sekoittaen vuorotellen veden ja puolukan kanssa. Kaada taikina gluteenittomilla korppujauhoilla voideltuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti.

Taatelikakku on ainakin itselle aivan must-joulujuttu, eli pakko saada! Tässäpä ohje myös gluteenittomana: Ohje on otettu rocky road -blogista
TAATELIKAKKU

1 pkt taateleita (250 g)
1½ dl sokeria
3 dl vettä
200 g margariinia
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3½ dl gluteenitonta jauhoseosta


Pilko veitsellä "taatelikuutiota" pienemmäksi ja tarkkaile, ettei kiviä ole joukossa. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja taatelit, keitä hiljaisella lämmöllä, kunnes soseutuu. Ota pois liedeltä ja sekoita margariini seokseen sulamaan, anna jäähtyä. Riko kananmunat taatelisoseen joukkoon, sekoita hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi kattilaan, sekoita tasaiseksi turhia vatkaamatta. Kaada voideltuun rengasvuokaan ja paista uunissa alatasolla +175 asteessa noin tunnin verran.
Lisäksi tehtiin muutama muumitalo myyntiin! Nää oli niin söpöjä!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti