lauantai 15. maaliskuuta 2014

Läskillä liikenteessä ja kuitupullaa

Oman pöörän ollessa huollossa ja muutamien pöörästä löytyneiden ylläreiden vuoksi huollon valmistuminen kestää niin paikallinen pööräkauppias tarjosi lenkki kaveriksi omaa menopeliään:

Voi vaan kuvitella, miten hyvin tällaisella pääsisi jäällä, ja auringonpaisteessa! Nyt maisema vähän toisenlainen..

Ensimmäinen kerta läskipyörän satulassa ei jättänyt kylmäksi. Lenkki hurahti kuin itsestään! Renkaat piti märillä kallioilla ja juurilla todella hyvin ja ennakko-odotuksista poiketen pyörä rullasi sujuvasti myös maantiellä. Ihana!! Melkein tekisi mieli kasvattaa pööräperhettä, mutta onneksi realiteetit pistää vastaan :) Edes vaakatasossa pyryttänyt räntä ei haitannut tätä elämästä, wippii!

Ainut mikä pisti vastaan niin oli reidet. Eilinen dead by thruster treeni ja torstain takakyykyt muistuttivat itsestään ylämäkiä kivutessa. No, sillä se lähtee millä on tullutkin!

Märkänä, lähes uitettuna lenkin jälkeen kotiin ja pullantuoksuun! Lauantaiaamu alkoi taikinaterapialla:




Kuituiset korvapuustit

2,5 dl rasvatonta maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 muna
1 rkl kardemumma
1,5 dl kauralesettä
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl juoksevaa margariinia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna. Alusta taikinaan kauraleseet ja jauhot. Lisää margariini aliustuksen loppuvaiheessa. Lisää jauhoja niin että taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Jätä taikina kuitenkin löysäksi, sillä kauralese turpoaa jonkin verran. Anna kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina levyksi ja levitä levylle margariinia, sokeria ja kanelia. Rullaa levy ja leikkaa rullasta paloja. Painele puusteiksi. Kohota leivinpaperoidulla uunipellillä n. 20 min, kunnes uuni lämpiää. Voitele puustit munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa n.10 min.


Valmiit tuotokset 

Ohje on alunperin Hanna Partasen Vireyttä vuosiin (2013) kirjasta, joskin hänen ohjeessaan ei ole kardemummaa.Minusta ei voi kuvitellakaan pullaa ilman kardemummaa! Kauralese tuo taikinaan kuidun lisäksi mehevyyttä, tämä pulla säilyttää kosteutensa myös vanhetessaan! Vaikka tämä kuulostaa ja onkin "terveyspullaa" niin tosi hyvää se on siitä huolimatta!!! Ja taas tuli ruokavalioon kuitua, pehmeää rasvaa ja mielihyvää :)


Eilen illalla piti harjoitella tulevan kotitalousopettajan taitoja. Ukki on aina hoitanut meidän perheen kalojen fileoinnin, mutta vähitellen taitoa pitää opetella itsekin. Viime kesänä ukin fileointikoulun jälkeen olen harjoitellut kotona säännöllisen epäsäännöllisesti. Eilen tulos oli paras tähänastisista ja lopputuloksena paistettua nieriää, pinaattikvinoaa ja papuja. 

Näillä eväillä viikonlopun viettoa, peukut pystyyn että huomenna paistaa aurinko ja pääsee ulkoilmaan kunnolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti