sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Perinneruoka, osa 4; Mämmi

Mämmi kuuluu ehdottomasti pääsiäisherkkuihin tai itse asiassa voisin syödä sitä ympäri vuoden.

Lapsena mämmi ei maistunut, koululaisena kelpasi vain kaupan mämmi ja nykyään ei kelpaa kuin oma tai mummon tekemä, itse imellytetty mämmi. Kaupan sokerilitkut maistuu aivan virheille. Kaupan mämmeistä vain Hoviruoan imellytetty mämmi ja kymppimämmin luomuversio saattaa päästä pöytään, mutta vain hätä tapauksessa.

Kolmas kerta todensanoo vai miten se meni? Kahden edellisen vuoden mämmikokeilut ovat olleet vähän sinne päin, joten nyt oli onnistuttava. Avuksi aromipesä. Niin, juuri se, jota ostostv aikoinaan markkinoi. Mutta se todella toimi! Imellyttäminen onnistui todella hyvin!


Mummon mämmi

3 litraa vettä
500 g mämmimaltaita
N. 700 g ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 appelsiinin kuoret

Kuumenna vesi poreilevaksi, eli noin 60 asteiseksi. Vesi ei saa kiehua! Lisää mämmimaltaat ja noin puolet ruisjauhoista sekaan vatkaten. Laita imeytymään lämpimään paikkaan, esim. 50 asteeseen uuniin tai siihen aromipesään. Anna imeltyä 12 tuntia välillä sekoitellen ja ruisjauhoja pinnalle lisäten.


Imellytyksen jälkeen lisää mausteet ja keitä seosta koko ajan sekoittaen 30-60 minuuttia. Jäähdytä seos kokonaan ja jaa se uunivuokiin paistoa varten. Jos mämmi ei ole kylmää uuniin mennessä se kuohuu. Voitelee pinnat sokerivedellä. Paista 150 asteessa 3 tuntia. Anna tekeytyä kylmässä 3 päivää! 


Nautitaan kerman ja sokerin tai oma suosikki on vaniljakastike!

Ensimmäisten maistelujen jälkeen kokeilu oli tällä kertaa onnistunut. Virheen tein ehkä siinä kun lisäsin jauhoja vielä ennen keittämistä. Seos oli ehkä Liian paksua uuniin laitettaessa kun uunissa siitä haihtuu vielä nestettä. Ja koska meidän uunin termostaatti on rikki, taisi pinta vähän palaa uunissa. Muta parin päivän päästä nähdään lopullinen tulos ;)

Tattarimokkapaloja sunnuntaikahville
On se muuten hyvä, että mulla on tuo koulu. En muuten sais varmaan mitään aikaiseksi. Viikonloppu oli pyhitetty koulu tehtäville, niin nyt on ikkunat pesty, verhot vaihdettu, mämmiä tehty, lenkkeilty ja poljettu pöörää niin..mutta on myös kirjoitettu, eikös se niin ole että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ;)

2 kommenttia:

  1. Kun katoin aluks vain kuvia, niin luulin että olit tehnyt mämmimokkiksia ;)

    VastaaPoista
  2. :D piti laittaa jokin nätimpikin kuva kun tuo mämmi on muuten niin rumaa. HMM, mämmimokkikset, ei huono idea ollenkaan!

    VastaaPoista