tiistai 2. syyskuuta 2014

Syyskauden satoa 2

Vähitellen leivontaan kehiin ;)



Kesäkurpitsaleipä

5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 pieni kesäkurpitsa rakastettunsa
1 dl kuidukas leseseosta
1 dl vehnälesettä
0,5 dl auringonkukan siemeniä
0,5 dl kurpitsan siemeniä
2 dl ruisjauhoja
Grahamjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
Vehnäjauhoja

Lämmitä neste käden lämpöiseksi, liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi ja kurpitsaraaste. Lisää joukkoon leseet ja ruisjauhot. Alusta joukkoon myös öljy ja Graham jauhoja niin että taikina on sopivan kimmoisa. Jätä kohoamaan liinan alle. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Levitä kohonnut taikina uunipellille, kohota uudelleen. Ripottele pinnalle halutessasi kaurahiutaleita ja seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 20 min.

Itse lisäsin taikinaan myös Provencen yrttimaustetta, jolloin taikina sai uutta twistiä.


Kalakukko-operaation jälkimainingeissa uuniin tuli viskattua yllä oleva mollukka, eli spagettikurptsa. On muuten helppoa, joskaan ei niin nopeaa kasvislisuketta! Eli kurpitsa pariksi tunniksi uuniin tai kattilaan kiehumaan.


Kypsä kurpitsa halkaistaan keskeltä, poistetaan siemenet ( viitseliäs ottaisi ne talteen ja kuivaisi, jolloin niitä voi käyttää vaikka salaattiin tms..) ja sisus kaavitaan haarukalla, jolloin siitä tulee spagettimaista nauhaa. Itse maustan kurpitsan vegetalla eli kasvisliemijauheella. Sitten vaan lautaselle ja ääntä kohti!



Samaan aikaan liedelle kiehui tukemista herukka puuro, ja kuten tästä huonosta kuvasta näkyy niin flavonoidit oli johdollaan, kun huupppss, marjoja livahti vähän liikaa..

Ruis-mustaherukkapuuro
1 litra vettä
3 dl ruisjauhoja
hunajaa
3-4 DL mustaherukoita

Kiehauta vesi ja vatkaa joukkoon ruisjauhot. Anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin tunti. Lisää sen jälleen mustaherukat ja kiehauta. Mausta hunajalla. Jäähdytä ja vatkaa halutessasi vaahtomaiseksi sähkövatkaimella. Ihan parasta maustamattoman jogurtin kanssa!


Tässä on tulossa omenasosetta hillo-marmeladisokerilla ja reilulla kanelilla.


Toinen ihan must omenajuttu on omenapaistos. Minun omenapaistos rakentuu vuokaan, pohjalle omenakuutioita, väliin sokeria, kanelia, kauraleseitä ja juoksevaa margariinia. Sitten toinen kerros omenaa ja pinnalle vielä samat kuin väliinkin. Uuniin, 200 astetta noin puoli tuntia. Menee hyvänä arkiherkkuna ja jälkiruokana vaikka vaniljakastikkeen kanssa. 


Eilen oli ruokana täytettyjä kesäkurpitsoita, joihin täytteeksi upposi savulohen, kvinoan, parsakaalin ja tuorejuuston kanssa. Pinnalle kuorrutteeksi oltermannin cheddarjuustoa. Kuvaa näistä kypsänä en ehtinyt ottamaan, kun hävisivät nälkäisiin suihin Suomen lentopallomiesten ensimmäisen MM-kisaottelun erätauolla :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti