sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Sunnuntaiherkkuja

Ehkäpä lähestyvä opintovapaa tai sitten vaan ajattelutavan muutos on vähentänyt stressiä ja tuonut sitä kautta enemmän aikaa. Kirjoittaa, tehdä ja kokeilla :) onneksi tai harmiksi perjantain blinikemut jäi kuvaamatta, mutta jälkkärireseptit pitää nyt kirjoittaa muistiin!

Kookosjäätelö

50 g koolle hiutaleita
2,5 dl flora vispiä
1 muna
1 keltuainen
3/4 dl glukoosi siirappia
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
1 bounty patukka

Laitoin kookoshiutaleet maustumaan vispiin edellisenä iltana. Seuraavana päivänä vatkasin vispin, jossa kookoshiutaleet olivat jo, vaahdoksi. Vispin joukkoon vaniljasokeri. Toisessa kulhossa vaahdotin munan, keltuaisen ja glukoosisiirapin. Nostelin vaahdot kevyesti sekaisin ja joukkoon maitoa. Jäähdytys jäätelökoneessa, sitten bountypatukka koristeeksi joukkoon ja odottamaan tarjoilua pakkaseen.

Kookoskinuski
2 dl kookoskermaa
1 dl muscavadosokeria
1 dl sokeria

Sekoita ainekset kattilassa ja keitä hiljalleen noin 15- 20 min.

Jäätelön ja kinuskin kanssa tarjoilin hedelmäsalaattia, jossa ananasta, päärynää ja kiiwiä. Tulipa kaipuu Karibialle.. ;)




Jos puurokakut ovat olleet kokeilulistalla niin myös mukikakku, eli mikrossa tehtävä yhden hengen kakku. Googletin aiheesta ohjeita, päätyen Maku-lehden ohjeeseen, joka löytyy täältä. Lisäsin ohjeeseen vähän banaanisosetta, jota jäi myslin teosta. Ja rasvana käytin rypsiöljyä. Ihan OK, mutta jauhoja olisi voinut olla vähemmän, rakenne oli sen verran kiinteä. Kokeilemalla oppii!

Mutta siis MYSLIä, luin Satu Koiviston Gastronaattikirjaa,jossa oli kotimyslin ohje. Sokeri ja vesi oli korvattu soseutetulla banaanilla. Ja juuri sopivasti sattui olemaan banaania tarjolla.

Kotimysli 2

2 dl neljän viljan hiutaleita
2 dl kaura hiutaleita
1 dl kuidukas leseseosta
1 dl vehnäleseitä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukan- ja kurpitsan siemeniä
2 banaania soseutettuna
3/4 dl rypsiöljyä
1 -2 tl kanelia

Sekoita ainekset keskenään ja kaada pellolle tasaisesti. Paahda 175 asteessa noin 20 min. Halutessasi voit lisätä makeutusta , mutta minulle tämä oli sopiva. Siemenien tilalle voi laittaa pähkinöitä ja hiutaleita voi vaihdella. Kokeile rohkeasti!


Gastronaatti kirjassa oli hyvin sanottu: Uunia ei kannata lämmittää vain yhden asian takia. Se on aivan totta ja itsekin tulee samoilla lämmöllä tehtyä monta juttua. Nytkin myslin jälkeen laitoin uuniin iltapala frittatan eli uunimunakkaan, johon aioin upottaa tähteitä.

Tässä vielä uuniin menossa

Uunimunakas

3 munaa
1 dl maitoa
Ripaus suolaa
1 keitetty peruna raastettuna ( kun sattui olemaan)
1 porkkanaraastettuna
Tuoretta ruohosipulia silputtuna
(0,5 dl vehnäleseitä pinnalle)

Sekoita ainekset kulhossa ja kaada lasketaan uunivuokaan. Paista 175 asteessa noin 20 min. Kumoa jäähtyneenä ja täytä halutessasi. Minä täytin blineistä yli jääneellä porotäytteellä, jossa oli kylmäsavupororouhetta, suolakurkkua, ruohosipulia ja tuorejuustoa. Rullaa ja leikkaa paloiksi tarjolle. Salaatin kanssa erittäin hyvää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti