sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Taikinaterapiaa; pullapäivä

Voiko sitä enää paremmin sanoa:


Kun tekee mieli pullaa niin sitä on saatava! Pari viikkoa sitten Itä-Savossa oli oheinen juttu ja siitä asti on pullan leivonta ollut mielessä. Vihdoin on sunnuntai ja aikaa tällä! Ja kouluhommatkin on siinä pisteessä, että taikinaterapia on vähintä mitä pään selvittämiseksi tarvitaan!

Jutussa kiinnitti huomion varsinkin pullanjuuri. En ole ennen tehnyt näin, joten tässäpä testin tulos:

Pullan juuri

2 dl maitoa
20 g hiivaa
2 tl kardemumma
5 (!!) dl jauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (tuorehiiva) tai 42-asteiseksi (kuivahiiva). Liuota hiiva nesteeseen ja lisää muut aineet. Minä laitoin jauhoja vain 2,5 dl kunmuuten juuresta olisi tullut liian tanakka. Aloin jopa epäillä virhettä ohjeessa..Jätä lepäämään tunniksi. Tällä aikaa ehdon googletella aiheesta, ja kaikissa muissa juuritaikinoissa koko neste ja hiivamäärä laitetaan kerralla, esim. 5 dl maitoa, 50 g hiivaa, 5 dl jauhoja, 2 rkl sokeria, 2 tl kardemumma.. 



Tunnin jälkeen tuotos näytti yläpuolella olevalle. Sitten lisättiin muut aineet:

3 dl maitoa kädenlämpöisenä
1, 5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 muna
noin 10-12 dl vehnäjauhoja
150 g Margariinia (Keiju 70%)

Liota hiiva maitoon ja lisää juuren joukkoon ainekset. Alusta kimmoisaksi ja leivo samantien pulliksi. Juuren ideahan on, että se itsessään on jo yksi kohotuskerta, eli silloin riittää että kohottaa vain pullat. Tällä kertaa tein korvapuusteja ja laskiaspullat pakkaseen odottamaan pariksi viikoksi.


Väliin laitoin sinistäkeijua, kanelia, vaniljasokeria ja muscavadosokeria. Tässäpä tulos:


Uups, olikohan liikaa täytettä.. :p


Ei ollut :D kupsakoita pullia sain tälläkin juuri menetelmällä, vaikka sitä epäilin. Vanilja- ja muscavodo sokerit toivat ihanasti lisämakua ja syvyyttä. Seuraavaksi haluan oppia tekemään minipuusteja, sellaisia tai sen kokoisia kun pågenin puustit on :)

Tässäpä vielä jutussakin olleet hyvän pullan niksit:

  • Huoneenlämpöiset raaka-aineet. Eli munat, hiiva, sokeri, jauhot.
  • Kananmuna taikinaan. Lisää kaasunpidätyskykyä ja näin taikinan nostatuskestävyys paranee. Ja tottakai, voitelu kananmunalla!
  • Hiiva tulee liuottaa nesteeseen ennen sokerin lisäämistä. Sokeri ja suola välittömässä yhteydessä viivaan ovat sen viholliset. Hiiva syö itsensä hengiltä puhtaan sokerin kanssa ja suola tappaa sen.
  • Kohota kunnolla. Ensin taikinana tai juurena, sitten vielä pullina. Jos pullaa ei kohota tarpeeksi, ne repeilevät uunissa. Jos taas pulla kohoaa liian kauan, hiivan toiminta loppuu ja pulla lässähtää.


Tuoretta pullaa ja dominikaanikahvia. Ihana sunnuntai!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti