keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Naara itelles ennen kuin muut kerkijää

Ei tarvinnu kauan tätä neitoa syksyllä yllyttää kun löysin itseni crossfitin peruskurssilta. Sitä luuli olevansa hyvässä kunnossa ja liikunnallinen.. Niinhän sitä kuvitteli. No, liikunnallisuus ei häviä, mutta tuo hyvässä kunnossa..hmm..Voimannostoliikkeet menee ihan ok, mutta auta armias kun WOD:issa lukee "gymnastics" kuten eilen..


Tälläinen tietää minulle todellakin poistumista mukavuusalueelta. Olen aina inhonnut telinevoimistelua ja kaikkea siihen liittyvää. Ehkäpä siksi etten ole ikinä niitä osannut ja saanut niissä onnistumisen kokemuksia. Lähinnä mielessä on liikunnanopen pakottavat kehoitukset/määräykset ja oma kömpelyyden tunne.

Crossfitissä meininki on kuitenkin aivan toinen, on hauskaa. Varsinkin, kun osaa nauraa itselleen ja sille sähellyksen määrälle. Otsaan taisi tulla taas kovempi kohta kun harjoiteltiin "frog standiä" (tai jotain sinnepäin se nimi oli). Koko kroppa tärisi, kun yritti itseään edes hetkeksi saada pysymään asennossa. "Toes to bar" on mulle tällä hetkellä lähinnä vitsi, mutta katsotaan sitä sitten keväällä..


Pienin askelin kuitenkin kehitystä tapahtuu! Voimistelurenkaiden näkeminen tai niissä roikkuminen pääalaspäin ei saa aikaan niin isoa inhoa kuin aiemmin. Myönnän, että osa näistä tempuista, kuten käsilläseisonta seinää vasten on enemmän kiinni päästä kuin fysiikasta. On vaan hiljennettävä pään sisältä tuleva ääni, joka sanoo "et sä osaa tai pysty, ei onnistu". Kyllä se onnistuu kun uskaltaa yrittää! Ja ainakin itselle, kaikki treenit on kisaamista vain itseään, ei ketään muuta vastaan. Tunneilla käy niin monen ikäistä ja kuntoista porukkaa ja jokainen skaalaa liikkeet itselleen sopiviksi, että vertailu on aivan turhaa.




Parasta treeneissä kuitenkin on treenikaverit, jotka tsemppaa ja kannustaa loppuun asti. "Kehaseppa varsin kaveris tyyliä - ja katohan vuan niin jopa itekkii mänet emäluipakasti!" sanoo Olavi Rytkösen savolainen luikautuskii.

Ja valmentajat. Kun ryhmä on pieni, ehtii valmentaja neuvomaan kaikkia henkilökohtaisesti. Tekniikat käydään tarkasti läpi ennen kuin lisätään painoja. Niitä hiotaan ja korjataan. Rinnallevedosta, ylöstyönnöstä ja kyykystä on tullut lempiliikkeitä, kun ennen niiden tekemistä vältteli jos milläkin tekosyyllä.

WOD 15.1.2014

Floor press 3x10

40-30-20
Kettlebell Swing
Ring row
Situp

Eli tässä treenissä tehtiin voimaosiossa 3 kertaa 10 toiston sarja lattiapenkkiä. "itse treeni" oli aikaa vastaan ensin 40 kahvakuula swingiä, 40 rengassoutua, 40 istumaannousua ja heti seuraavalle kierrokselle, jossa kaikkia 30 toistoa ja viimeisellä kierroksella 20. Itse pysäytin kellon aikaan 10:33, teki mieli luovuttaa aika monta kertaa, mutta kun toiset kannustaa vieressä niin eihän sitä voi!

Salilla yksin käydessä on niin helppo lopettaa siihen, kun alkaa väsymään. Crossfitissä kaverit kannustaa laittamaan enemmän painoa ja viimeiset toistot väännetään loppuunsaakka, välillä hampaat irvessä. Lopputreenissä syke nousee ja kun kaveri laskee vieressä niin ei pääse huijaamaan. Jos haluaa kehittyä niin on vaan poistuttava sieltä mukavuusalueelta. Tuntuuhan se välillä pahalle, ärräpäitä lentelee, mutta sinnillä on kaikki treenit painettu loppuun saakka.Tälläinen joukkueurheilija, kuten minä pohjimmiltani olen, tarvitsee näköjään sen tsempparin ja kyttääjän viereen.  Ja se olo treenin jälkeen, JES!

Crossfit on tuonut haasteita vaihtelua ja monipuolisuutta treeniin. Ensin oli BodyPump, sitten käytiin salilla (samalla ohjelmalla, samoilla painoilla), kunnes tuli kahvakuula. Pumpin oon haudannut kokonaan, salilla tulee käytyä silloin tällöin, kahvakuulassa useammin. Spinni ja combat ovat säilyneet crossfitin rinnalla. Crossfitissä on tullut myös paljon uusia kehonhuoltovinkkejä, sitäkään puolta ei ole unohdettu.

Crossfit on tällä hetkellä todella trendikästä, ja monet epäilee kuinka kauan tälläinen villitys kestää niin minä en jaksa ajatuksella päätäni vaivata. Kestäkööt niin kauan kun kestää, minä harrastan niin kauan kun on mukavaa. Haasteita ainakin riittää pitkäksi aikaa. Ensimmäisinä tavoitteita leuanveto ilman apuja ja ehkä myöhemmin "muscle up". :)

Loppukevennyksenä
Crossfit touhuiluja videolla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti