lauantai 11. tammikuuta 2014

Perinneruokaa osa 1, Karjalanpiirakat

Kehon ilmoittaessa lepopäivän tarpeesta, tarkoittaa se minulle usein keittiö/leivontapäivää. Niinpä eilen illalla pistin puurokattilan tulille ja keittelin annoksen riisipuuroa, jotta se oli aamulla valmiina sujahtamaan karjalanpiirakoiden täytteeksi.

Riisipuuro

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
suolaa

Kiehauta vesi pinnoitetussa kattilassa, lisää riisit. Kun vesi on imeytynyt riiseihin, lisää maito. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti. Koska terveysnäkökulmat otetaan tässä taloudessa aina huomioon, keitin puuron tummista puuroriiseistä ja rasvattomaan maitoon. Lopussa lisäsin pari nokaretta 70 % margariinia. Ja tämä myöskin laiskuuden syytä, sillä en viitsi ostaa monenlaisia maito/rasvatuotteita, koska yksilläkin pärjää. Näin leivontainspiraation iskiessä tarvikkeet on aina valmiina.


 
Piirakkatehtaalla


 Aamulla tein kuoritaikinan, tämä jos mikä oli helppoa: aineet vain sekoitettiin keskenään:

Kuoritaikina:

2 dl vettä
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Muotoilin taikinan tangoksi, josta leikkasin pieniä kiekkoja. Piirakkapulikan puutteessa käytin tavallista kaulinta kun kaulin piirakankuoret ohuiksi. Tässä käytin apuna vehnäjauhoja. Kuulemma myös pastakone on oiva apu piirakankuorien tekemisessä.

Rypyttämisessä minulla on eniten oppimista, mutta näistä piirakoista ainakin näkyy kädenjälki, jokaisen ollessa omanlaisensa :)



Uuniin menossa ja toiset tulossa

Paistoin piirakat pellillä ilman leivinpaperia, 250 asteessa noin 10-15 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen voitelin piirakat maito-rasvaseoksella (juu, taas käytössä rasvaton maito ja margariini)




Valmiit tuotokset

Second Breakfastin Aamukahvin kanssa saikin nauttia lämpimistä piirakoista, päälle munavoita ja graavilohta, namsnoms! Tällä on hyvä aloittaa viikonloppu!





3 kommenttia:

  1. Toi on muuten munkin lemppari yhdistelmä;) Se vaan toimii.. Ja hyvä blogi muuten, jään seuraamaan!!
    -Miila

    VastaaPoista
  2. Oi, kun herahti vesi kielelle! Herkullisen näköisiä ja kauniita ovat! On tyttö tainnut ennenkin pyöräytellä piirakoita ;) vois itekin tehdä pitkästä aikaa :D

    VastaaPoista
  3. Kiitos tytöt kommenteista :) Tässä harjoitellaan taitoja vähitellen, noin 5 kertaa oon nyt piirakoita tehnyt itse, kerta kerralta paremmin onnistuu.

    VastaaPoista