torstai 23. tammikuuta 2014

Suositus -sämpylöitä

Tänään koitti "suuri päivä", kun Suomi sai uudet ravitsemussuositukset. Olokeepa hyvät, näillä mennään!






Mielestäni mukavan näköiset noin visuaalisesti, ja sisältökin on asiaa! Tästäpä jokainen voi sitten soveltaa itselleen sopivan kombon. Meidän jääkaapissa nämä toteutuvat, ainakin pääsääntöisesti. Juhlat eli satuumat on sitten asia erikseen. Itsellä noita sattumia on aika usein, lähes päivittäin, mutta määrän yritän pitää kohtuullisena.

Siitäpä se idea sitten lähti! Leivontahimo ja uudet suositukset = suositussämpylät. Ja siinä ne syntyivät muiden touhujen keskellä.

Sämpylät
2 porkkanaa hienona raasteena
4 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
0.5 tl suolaa
1 tl siirappia
1½ dl Kuidukas- lesettä
1 dl kurpitsansiemeniä
jauhoja vähän jokaisesta pussista mitä löytyi 
(tattarijauhoja, sämpyläjauhoja, ruisjauhoja, spelttijauhoja..)
2 rkl rypsiöljyä


Raastoin jääkaappikylmät porkkanat hienoksi, kuumensin veden kuumaksi. Lisäsin ensin porkkanaraasteen, suolan, siirapin, leseet ja vähän jauhoja, jotta seos oli noin 40 asteinen. Sekoitin kuivahiivan pieneen määrään jauhoja ja alustin taikinaan. Alustuksen loppuvaiheessa lisäsin öljyn. Annoin kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia (tässä juuri sopiva aika päivälliselle), jonka jälkeen kaadoin sen pöydälle. Vaivasin ilmakuplat pois ja leivoin sämpylöiksi pellille. Tästä annoksesta sain 12 isoa sämpylää. Tämä on määrä, joka mahtuu yhdelle pellille. Olen laiska odottamaan paistumista, joten yritän tehdä aina niin että saan kerralla paistumaan :) Kohotin pellillä 20 minuuttia (tässä sopiva aika viikkoimuroinnille). Voitelin vedellä ja pinnalle ripottelin siemensekoitusta. Paistoin 200 asteessa noin 15 minuuttia.





Miten nämä sitten liittyivät suosituksiin? Uusissa suosituksissa kehoitetaan lisäämään kasvisten osuutta = porkkanat taikinassa ja syödessä kasviksia päälle. Puhdistetut viljatuotteet tulisi vaihtaa täysjyvään = kaikki käytetyt jauhot olivat kuitupitoisia täysjyväjauhoja. Kovan rasvan lähteet tulisi vaihtaa pehmeisiin = siemenet taikinassa ja pinnalla, öljy taikinassa ja margariini syödessä sämpylän päällä. Suolan käyttöä tulisi vähentää ja suomalaisten suurin suolan lähde on leipä = tässä taikinassa suolaa on puolet alkuperäisestä ohjeesta (eikä kärsinyt maku eikä koostumus!)

Iltapalaksi  kokoan sämpylä, jossan väliin laitan 70 % margariinia, täyslihaleikettä, runsaasti kasviksia ja nautin koko komeuden rasvattoman maidon kanssa, niin eikös siinä ole suositusta jo kerrakseen :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti