Aamut on vaan niin parhaita! Aamuisin
on edessä koko päivä uusine touhuineen. Ja mikäpäs olisikaan
parempi aloitus uuteen päivään kuin aamupala.
Ilman aamupalaa en suostu päivääni
aloittamaan. Aamupalan syöminen antaa energiaa alkavaan päivään
ja täyttää yön aikana tyhjentyneet energiavarastot. Tutkimusten
mukaan aamupalan syöminen suojaa liikakiloilta ja muilta
terveysriskeiltä. Aamupalan syöminen tasaa ateriarytmiä ja
tutkimusten mukaan aamupalaa nauttivat syövät maltillisemmin päivän
kuluessa. Mutta tieteellisyys sikseen ja itse asiaan, Aamupalaan!
Usein olen aamuisin todella nälkäinen.
Saatan herätä näläntunteeseen, ihanaa, aamupala odottaa!
Viikonloppuaamuisin on ihana viivähtää sängyssä vielä pieni
hetki ja miettiä, mitä jääkaapista löytyy; millainen aamupala
tälle aamulle rakentuu. Viikonloppuisin aamiainen on tuhti ja
aamiaispöydässä aamunlehden kanssa saa aikaan kulumaan usean
tovin. Hitaat viikonloppuaamut <3
Hotelli- ja kahvila-aamiaiset ovatkin
sitten luku erikseen. Viime aikoina olen saanut nauttia ihanista
aamiaisista mukavassa seurassa. Muutama viikko sitten yhteinen
viikonlopun vietto alkoi aamupalalla kahvilassa kuohuviinilasin
kanssa ja tällä viikolla työyksikön palaveri oli aamupalan
merkeissä. Ihanaa parhautta, ainut miinus on, että aamuvirkkuna ja
nälköisenä sellaisena minun on ollut vaikea odottaa syömättä
niin pitkään. Parhaisiin aamuhetkiin kuuluu ehdottomasti pulla,
kuten eilen aamulla kun juhlittiin ystävän, minun 'personal
trainerin'synttäreitä.Toki on myös niitä aamuja, jolloin aika
juoksee ja aamupala on enemmän suoritus kuin nautiskelua. Joka
tapauksessa, aamiainen kuuluu ihan jokaiseen aamuun.
Usein kuulen kavereilta, että aamupala
on jäänyt syömättä. Syömättömyyttä selitetään kiireellä,
sillä ettei saa ruokaa alas aamulla tai mikään ei maistu. Mikä
sitten tekee aamupalan syömisestä niin vaikeaa? Toki ymmärräm,
että ihmiset ovat erilaisia, mutta.. Voisiko olla mahdollista
laittaa kello soimaan varttia aikaisemmin? Iltasyömisen
keventäminenkin voisi auttaa, jos on illalla napostellut sitäsuntätä
kaikilla mausteilla, ei varmasti ole aamulla nälkäinen. Aamupalan
voi tehdä valmiiksi jo illalla. Juotava smoothie on helppo kulauttaa
aamulla alas, eikä aikaakaan tarvita viittä minuuttia enemmän.
Jos aamupala ei maistu heti herättyä, aamupalan voi ottaa myös
mukaan ja nauttia esim. kahvitauolla töissä.
Arkisin oma aamupala menee pitkälle
samankaavan mukaan. Lautasellinen leseillä ryyditettyä kaurapuuroa,
iso teelusikallinen margariinia, hedelmä, ja ½ purkkia maitorahkaa,
johon sekoitan hilloa tai marjoja. Juomana iso kuppi vihreää teetä.
Vaikka rakastan kahvia, se ei kuulu yleensä aamupalaani, vaan kahvi
nautitaan vanhan ajan malliin muutama tunti aamupalan jälkeen,
viikolla töissä kahvitauolla ja viikonloppuisin kotona tai
kahvilassa.
'Tykkää kuin hullu puurosta' kuvaa
minua hyvin. Jos pitäisi valita yksi ruoka, josta ei suostuisi
luopumaan niin minulle se olisi ehdottomasti puuro. Vaikka viime
aikoina olen kaivannut ja hakenut vaihtelua aamupaloihin, ei puuro
ole unohtunut minnekään. Kuuma, keitetty puuro on vaihtunut jo
illalla valmiiksi sekoitettuun tuorepuuroon. Jogurttia, rahkaa,
marjoja, hiutaleita, leseitä, siemeniä uppoaa vaihtelevilla
määrillä aamumössöihini. Tuorepuuroista onkin tullut
varsinainen kiireisten aamujen pelastaja.
Tuorepuuro
½ prk rahkaa tai raejuustoa
2 dl jogurttia (maustamaton)
1-2 dl marjoja
2 rkl leseitä, pellavansiemeniä
½ dl hiutaleita
Sekoita kaikki aineet sekaisin ja anna turvota hetki tai seuraavaan päivään. Ainesuhteilla ei ole niin väliä, joten rohkeasti vaan sekaan jokaisesta purnukasta. Pinnalle voi lisätä vielä siemensekoitusta tai mysliä. Tämän mössön voi tehdä myös esim. raejuustorasiaan "jämän" päälle, ja ottaa tämä rasia mukaan evääksi, jonka jälkeen ei tarvitse huolehtia rasiasta vaan sen voi heittää roskiin.
Aamut ovat minulle myös liikuntaa
varten. Ehkäpä lukion aamutreenit ja aamuapina treenit kellarissa ovat tehneet aamutreeneistä tavan, elämäntavan ;) Lenkki aamulla, kun kaupunki vasta heräilee eloon, spinni
tai balance, jees! Aamuisin salilla ja poluilla on myös rauhallisempaa. Saan olla koko päivän töissä sosiaalinen ja puhua, joten aamut olkoon hiljaisia. Mutta ei koskaan tyhjällä vatsalla, vaikka tästä
aamuaerobisesta paljon puhutaankin että se tulisi suorittaa
tyhjältyhjällöä vatsalla!
Liikunta-aamuina jaan yleisesti
aamupalan kahteen osaan. Syön kevyemmin ennen liikuntaa, esim. pieni
annos tuorepuuroa tai jogurttia tai hedelmää. Liikunnan jälkeen
syön tuhdimman aterian; leipää tai puuroa ja se ihanainen kuppi
tuoretta kahvia! Jaksaa liikkua, mutta olo ei ole liian täysi.
Lenkin jälkeen voi nautiskella aamiaisesta hymy huulilla.
Anna Lehtonen on kirjoittanut kirjan
Aamiainen, nautiskelijan ateria, jossa hän kirjoittaa, kuinka
globalisoituva ruokakulttuuri on vaikuttanut paljon lounaisiimme ja
päivällisiin, mutta aamiainen on pysynyt suht muuttumattomana. Hän
kuvaa aamiaista päivän turvasatamana. Aamulla olemme liian
herkkiä kohtaamaan mitään kovin erikoista, kaipaamme tuttua ja
hyväksi havaittua; kokeilunhalumme kasvaa vasta vähittäin päivän
kuluessa.laiskuutta ja mukavuudenhalua, ehkä, mutta myös aitoa
rakkautta perinteistä aamiaistamme kohtaan: tämä pieni ateriahan
rakentaa päiviemme perustan.
Millainen on sinun aamupalasi,
millainen on päiväsi alku? Nalle Puh tiivistää ajatuksen
aamupalan tärkeydestä hienolla tavalla:
Kun heräät aamulla Puh sanoi Nasu
vihdoin,
mitä sanot itsellesi ensimmäiseksi?
Mitähän tänään on aamiaiseksi?
sanoi Puh.
Mitä sinä sanot, Nasu?.
Minä sanon: Mitähän
jännittävää tänään tapahtuu? sanoi Nasu.
Puh nyökkäsi
mietteliäänä. Se on sama asia, hän sanoi.
A.A.Milne
Nautinnollisia aamuhetkiä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti