keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Lämmittävää linssipataa



Kokeileva kokki -teema jatkuu keittiössä. Minusta on aina niin kummallista, kun ihmiset valittavat, etteivät keksi mitä ruokaa laittaisivat itselleen tai perheelleen. Minulla ongelma on yleensä päinvastoin, ei tiedä mitä niistä kaikista mahdollisista vaihtoehdoista tekisikään. Kokeileva kokki -asenteessa on yksi huono, tai hyvä, puoli; samaa ruokaa on vaikea tehdä kahta kertaa, kun ei muista tarkalleen mitä siihen tuli laitettua.

Viikolla yritän kokkailla suurempia määriä, jotta samaa ruokaa riittäisi edes muutamalle aterialle. Kaksi paljon liikkuvaa samassa taloudessa tietää myös aikamoisia ruokamääriä.. Onneksi molemmat syömme lounaan kodin ulkopuolella. Viikolla ruoan tulee olla helppoa, nopeaa ja edullista, viikonloppuisin on sitten aikaa panostaa (jos nyt ei satu olemaan mitä touhuiluja)

Muutama viikko sitten silmiin osui Maku-lehden facebook-sivulla linssi-kukkakaalipadan ohje, joka lähti nyt kokeiluun. Myönnän häpeäkseni, että kaalinviljelijän miniäehdokkaana menin ja ostin ulkomaista kukkakaalia. Tätä ei passaa anoppilassa ääneen sanoa. Jo se, että ostaa kukkakaalia on paha, ja vielä ulkomaista..

Linssi-kukkakaalipata
1 rkl öljyä
http://www.kodinkuvalehti.fi/files/images/articles/713/468x0_linssit_091910.jpg1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
25 g tuoretta inkivääriä
1 tlk kuorittuja tomaatteja mehussa
2 dl punaisia linssejä
10 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 keskikokoinen kukkakaali
1 rkl garam masala- maustetta
mustapippuria
ripaus chiliä
1 tl hunajaa

Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota pieniksi pilkotut sipuli ja valkosipuli öljyssä. Raasta joukkoon tuore inkivääri. Lisää tomaatit mehuineen. Huuhdo linssit kylmällä vedelle siivilässä, lisää pataan. Murenna joukkoon kasvisliemikuutio ja lisää vesi. Lisää mausteet. Huuhdo kukkakaali ja pilko se pieniksi paloiksi padan joukkoon. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 20-30 minuuttia. 

Minä keitin lisukkeeksi ohrasuurimoita, joiden kypsymiseen menee n. 45 minuuttia. Jos tässä haluaisi säästää aikaa niin kannattaa ottaa nopeita ohrahelmiä. Lisukkeeksi kävisi myös naan-leipä, kuskus tai kvinoa, tai ihan mikä vaan.

Pata oli oikein maistuva ja täyttävä. Myös ruokapöydässä vastapäätä istuva vannoutunut lihansyöjä kehui makua, ja otti jopa lisää. Kuvaa en muistanut tästä ottaa, ja ehkä minun valokuvaajan lahjoilla ei olisi kannattanutkaan.. 

Suosittelen kokeilemaan linssejä, papuja ja muita palkokasveja rohkeasti ruoanvalmistuksessa. Ne ovat nopeampia ja helpompi kuin usein luullaan. Lisäksi ne sisältävät hyvää kasvikunnan proteiinia ja runsaasti kuitua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti