torstai 27. helmikuuta 2014

Lohtusoppaa ja viiriäisen munia

Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Kun eilen kalatiskillä savulohta pyytäessäni sainkin palasen savuhaukea. Kyllä niillä nyt värillisestikin aika iso ero on, saatikka sitten maussa... Samaisella kauppa reissulla hyllyustä silmille hyppäsi viiriäisenmunapaketti, joten olihan se napattava mukaan.



Lohtusopan keittäminen oli kylläkin suunniteltu jo ennen tuota kalatiskikommellusta. Lohtusoppa tuli tankkauspastan tilalle, sillä jos ois pysytty alkuperäisessä suunnitelmassa niin hiilarivarastojen täydentäminen ja tankkaaminen lauantain ABC racea varten olisi täydessä käynnissä. Sattuneiden sääolosuhteiden vuoksi kyseinen tapahtuma on kuitenkin tänä vuonna peruttu :(

Lohtusopan virkaa toimitti tällä kertaa tomaatti- linssisosekeitto, joka tulisella potkullaan lämmitti koleaa päivää. Sydäntä ja mieltä lämmitti myös ruokaseura, kun hyvä ystävä tuli yökylään. Nyt keittiössä hääri kaksi tulevaa kotitalousopettajaa, joten vaikka kyse oli arkipäivällisestä niin se sisälsi monta ruokalajia. Koska piti vaan kokeilla kaikkea ja koska yhdessä syöminen on niin kivaa!

Tomaatti- linssisosekeitto
0,5 litraa vettä
1 kasvisliemikuutio
200 g punaisia linssejä
500 g yrteillä maustettua tomaattimurskaa
Ripaus chiliä
Mustapippuria

Kiehauta vesi ja lisää kasvisliemikuutio. Huuhdo linssit kylmällä vedellä siivilässä ja lisää kiehuvaan veteen. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Suolaa keittoon ei tarvitse lisätäö, silläö kasvisliemi ja tomaattimurska sisältävät jo suolaa. Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Soseuta keitto sauva sekoitti meloa, lisää vettä tarvittaessa. Tarjolle raejuuston tai siementen tai vaikkapa molempien kanssa.



Meillä keiton kanssa oli lämpimiä rukiisia rieskoja, jotka valmistuivat keiton ohessa. Rieskojen päälle tehtiin raejuusto-pestotahnaa.

Rukiiset rieskat
3 dl rasvatonta piimää
0,5 dl öljyä
1,5 DL kaurahiutaleita
1 dl pellavan siemeniä
2 DL ruisjauhoja
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna taikinan turvota se aikaa kun uuni lämpenee 225 asteeseen. Taputtele rieskat leivinpaperin päälle pellille ja paista n. 10-15 minuuttia.

Raejuustopesto
250 g pehmeää raejuustoa
1 dl pestoa

Sekoita aineet keskenään ja tarjoa rieskojen kanssa.

Ja sitten ne munat. Viiriäisen munat. Lisäsin munat kiehuvaan veteen ja keitin noin kolme minuuttia. Säikäytys kylmän veden alla ja ei kun naattimaan! Ihan munalle se maistui. Keltuainen oli suhteessa isompi kuin tavan munissa, joten se maistui voimakkaammin. Muuten en juurikaan eroa löytänyt. Mutta olihan ne nättejä ja suloisia :)


Aterian kruunaa tottakai jälkkäri, joka vieraan toiveesta oli jogurtti jäätelöä. Joten kone ulos kaapista ja massan tekoon.

Jogurttijäätelö
4 dl maustamatonta jogurttia
2 dl Alpro soyan vanilja kastiketta
0,5 DL sokeria
1,5 dl piimää

Sekoita aineet keskenään kulhossa ja kaada massa jäätelö koneeseen. Valmista koneen ohjeen mukaisesti. Tarjoile marjojen tai kuten me eilen, appelsiini viipaleiksi kanssa.

Monta sorttia oli tarjolla, mutta samalla todistettiin kuinka nopeaa ja helppoa ruoan valmistus voi olla. Tähän koko senttiin meni aikaa noin tunti. Ravitsemussuosituksetkin saatiin varmasti toteutumaan. Kasviksia, pehmeää rasvaa ja kasviproteiinin lähteitä.

ABC racen perumisesta sisuuntuneena tuli sitten ilmoittauduttua Tahko MTBn yöajoon ja kevyeksi suunniteltu treeniviikko onkin tässä matkan varrella muuttunut..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti